Reiniging door middel van droogijsstralen, een koud kunstje?

Droogijsstralen is een bijzondere reinigingsmethode waarbij kleine deeltjes droogijs(in vaste vorm) samengeperst worden tot een temperatuur van –78,5°C en worden afgevuurd op het oppervlak. Na botsing met het oppervlak verdampen deCO2-deeltjes. Het proces is een bijzonder milieuvriendelijk, effectief én tijdbesparend alternatief voor diverse sectoren als industriële reinigingsmethode. De straaltechniek is wellicht de meest efficiënte manier om hardnekkig vuil van oppervlakken en/of machines te verwijderen. Droogijsstralen is een reinigingstechniek die ontwikkeld werd voorde NASA – voor onder andere het reinigen van hun spaceshuttles – en is sinds het midden van de jaren 80 ook commercieel beschikbaar. Door de specifieke eigenschappen van CO2-stralen zijn diverse toepassingen mogelijk op een breed terrein. De toepasbaarheid werd nog in belangrijke mate verbeterd door de ontwikkeling van de ‘controljet’ die op de straalpistolen aangebracht kan worden.

Toepassingen van droogijsstralen

In de voedingsindustrie wordt droogijsstralen, ook wel CO2-stralen genoemd, toegepast waar verhard zetmeel moet worden verwijderd of waar kettingkasten van smeervetten en oliën moeten worden ontdaan. De chemische en petrochemische industrie past deze techniek toe om onderdelen van grote compressoren te reinigen. In bepaalde mate kan je er zelfs roest van metaal mee verwijderen. Mogelijke toepassingen van CO2-stralen zijn ook het verwijderen van hars van een metalenondergrond, suikerstof, black carbon, etc. Daarnaast passen we droogijsstralen toe bij het inwendig reinigen van elektriciteitskasten. Elektrische componenten die vervuild zijn, kunnen leiden tot overslagspanning met kortsluiting en brand tot gevolg. Vooral stroomkasten op schepen zijn hieraan erg onderhevig. Geoxideerde koperstaven houden de warmte vast waardoor technische ruimtes niet voldoende gekoeld raken en dus kortsluiting en brand kunnen ontstaan.

Het verloop van het reinigingsproces

‍Impact

De persluchtstroom die het droogijs versnelt en het design van de nozles, zorgen voor een grote kinetische impact.

Thermoshock

Door het temperatuurverschil tussen het te behandelen oppervlak en het droogijs ontstaat een grote temperatuurgradiënt. Deze temperatuurgradiënt veroorzaakt microscopische scheurtjes in de vervuilende laag, waardoor deze loskomt.

‍‍Micro-explosie

Op het moment dat het droogijs deeltje het te behandelen oppervlak raakt, wordt het omgezet in gas. Het volume van het gas is ongeveer 800 keer groter dan het droogijs deeltje. Dit veroorzaakt een liftende kracht waardoor het vuil verwijderd wordt.

Doe beroep op onze expertise met deze reinigingstechniek

Wil je meer weten over de werking en toepassingen van CO2-stralen? Of wil je de expertise van Valor Service Group inzetten om een oppervlak of machine te reinigen? Laat het ons weten; onze Valoristen helpen je graag verder. Bel hiervoor naar +31 (0) 73 623 76 66 of vul het contactformulier in.

De Valoristen staan klaar om je te helpen!

Heb je een vraag over onze diensten of aanpak? Wil je graag een vrijblijvende offerte ontvangen?

Vraag een offerte aan

Bedankt! Je bericht werd goed ontvangen en wordt zo spoedig mogelijk beantwoord.
Oops! Er ging iets mis bij het invullen van het formulier.

Via ons e-mailadres

info@valorservicesgroup.nl

Geïnteresseerd?

Vraag je offerte aan